Snabb genomgång av Finepart

Finepart bildades 2012. Huvudkontoret ligger i Bollebygd. Finepart utvecklar, marknadsför och säljer produkter för mikrovattensskärning. De har byggt en maskin med en unik teknik för att skära mycket små delar. Tekniken bygger på att man trycksätter vatten. Deras huvudmarknader är Norden, USA, Schweiz och Tyskland.

Maskinen är enkel att använda. När man kör igång den så kan man gå från en ritning till en färdig del i handen på cirka 20 minuter om delen är liten. Den är uppbyggd som en standardmaskin och kan sen byggas ut. Största fördelen med vattenskärning är att de är en kall skärmetod. Man värmer inte upp materialet. De är viktigt för speciellt nya legeringar som används inom medicinteknik. De kan ofta vara känsliga för att upphettas. En annan fördel är att kunna skära blandade material. Eftersom man kan kör alla material med samma verktyg.

Bolaget säljer 3,4- och 5-axliga maskiner. De har även en eftermarknad med förbrukningsvaror och service. De har även ett skärcentrum i Bollebygd där de hjälper befintliga och nya kunder. 

Några av deras kunder: blå klocktillverkare, bellingerhouse som skär glasögonbågar. Flygindustrin boggrenindustrier för att köra komponenter till flygindustrin. Sen finns även större kunder som Apple och Google. Deras vision är att vara ledande inom mikrovattensskärning. Försäljningspris på en maskin är från 2,8 miljoner och uppåt. Bruttomarginal på cirka 50%.

Några frågor till vd:n

Berätta lite kort om dig själv hur länge du jobbat på Finepart och vad du jobbat med tidigare

Jag heter Lars Darvall och är 47 år med ett ursprung från Jönköping. Jag har under mina år skapat en gedigen erfarenhet inom tillverkningsindustrin med ledande befattningar på framgångsrika företag så som Munters, Allgon och nu senast som försäljningsansvarig på Exirgruppen AB där han tidigare verkat som VD för dotterbolagets uppbyggnad i Kina.

Vad är fördelen med era produkter? Finecut maskinen är på många sätt ensam i sitt slag med sin rigida struktur som påminner om en verktygsmaskin, inkapslade struktur, små skärstrålar ner till 0,2 mm i diameter, positioneringsnoggrannhet på ±2,5 µm och typisk tolerans på färdigskuren artikel på ±10 µm är vi bäst i klassen. Vidare är vi ensamma om att ha två varianter av 5-axliga maskiner, en där vi kan skära upp till 250% snabbare än en 3-axlig maskin och en annan variant där vi kan skära 3-dimensionella geometrier. Mikrovattenskärning är ett nytt tillämpningsområde som öppnar upp för att använda vattenstråleteknik inom finmekaniska tillämpningar. För att geometrier i fina detaljer (komponenter i mikro- och meso-storlek) ska kunna skäras med högre precision, har skärsystemet miniatyriserats och optimerats för hög processprecision och minimal verktygsdiameter. En av de stora fördelarna med vattenskärning är att metoden är kall och därmed inte påverkar materialets egenskaper.

Jag läste att ni var sex anställda tidigare 2020. Har den siffran ändrats?

Vi är fortsatt 6 anställda men förstärker vårt democenter med ytterligare en person från och med den 1:a februari

Äger du själv aktier i bolaget? Om ja hur många?

Ja, jag har:

 • Aktier: 65 674 st

 • TO1-optioner: 32 837 st

• Personal-optioner: 55 000 st

Hur många maskiner har ni sålt totalt sen start?

 Finepart har sålt 16 sedan starten 2012.

Jag har läst att försäljningspris på en maskin är från 2,8 miljoner och uppåt. Bruttomarginal på cirka 50%. Sen att ni också säljer förbrukningsvaror och service. Berätta lite mer om de förbrukningsvarorna och servicedelen. Hur fungerar de, vad är de för bruttomarginal?

Finepart erbjuder som du nämner förbrukningsvaror, reservdelar och service för Finecut Systemet. Vidare erbjuder vi optioner som kan installeras på maskinen i efterhand såsom t ex ytterligare axelrörelser, mätprobar etc. Bruttomarginalen på reservdelar och förbrukningsvaror varierar beroende på om det är Finepart produkter eller OEM-produkter. Marginalen för dessa produkter har ett snitt om ca 50 %.

Avslutningsvis tar vi en närmare titt på lite siffror

Nettoomsättningen från 2015 har stadigt gått upp. 2019 hade man en nettoomsättning på 9,7 (MSEK) Kollar vi på de tre kvartalen som Finepart har från 2020 så ser vi att nettoomsättningen hittills ligger på 9 miljoner. I 4:e kvartalet planerar man att leverera en ny maskin som kommer bidra med cirka 3 MSEK. De gör att vi kan anta att nettoomsättningen för helåret kommer landa på cirka 12 MSEK.

Att Finepart troligtvis kommer lyckas växa trots coronapandemin är imponerande. De är även viktigt eftersom varje maskin som säljs även genererar merförsäljning efteråt. Historiskt har man lyckats växa flera år i rad vilket gör att de även ska bli spännande att följa bolaget i framtiden.

Tänk på att detta är min personliga analys. Jag äger inte aktier i Finepart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: