Analys av Samhällsbyggnadsbolaget

Samhällsbyggnadsbolaget grundades av Ilija Batljan i mars 2016 med visionen om att bygga bästa nordiska fastighetsbolaget för bostäder och samhällsfastigheter. Bolagets strategi är att långsiktigt äga, förvalta och utveckla hyresreglerade bostadsfastigheter i Sverige och samhällsfastigheter i Norden. Den genomsnittliga kontraktslängden för deras Samhällsfastigheter är på 9 år.

Vad har hänt under 2020

I början av 2020 kunde vi läsa att SBB ägde över 90% av aktierna i Hemfosa. De gjorde att det offentliga budet på Hemfosa gick igenom. Det innebar att SBB blev en ledande aktör inom Samhällsfastigheter. Man har också minskat snitträntan från 1,75 procent till 1,41 procent. Under 2020 har man även startat renovering av ett flertal lägenheter. De har som mål att renovera 600 lägenheter årligen. Något som de med största sannolikhet kommer lyckas med. Under det andra och tredje kvartalet har de fått in 99,8 procent av deras hyresintäkter, vilket troligtvis är högst av alla noterade fastighetsbolag i Europa. Detta bevisar att bolaget står stadigt även under svåra tider.

Senaste rapporten och framtiden

Om vi börjar kika på hyresintäkterna från jan-sep så ökade de till 3 868 mkr (1 400) en ökning med över 100% från föregående år. Substansvärdet ökade till 24,36 kr (13,11) per aktie vilket även där nästa är en dubbling. Man har idag cirka 1455 fastigheter vilket också är en stor ökning från föregående år.

SBB har nyligen lagt ett bud på Entra. Även Castellum har lagt ett bud. Samtidigt köper Balder massa aktier i bolaget och äger nu över 20%. Min gissning är att Entra kommer vara kvar på börsen. Då allt blivit alldeles för komplicerat. I slutet av tredje kvartalet 2020 hade Entras fastighetsportföljen ett marknadsvärde på 50 miljarder kr, fördelat på 90 byggnader. Den offentliga sektorn står för cirka 59 % av deras kundportfölj. Den totala beläggningsgraden är på 97%. 45% av fastigheterna ligger i Oslo.

Några frågor till Oscar Lekander som är Affärsutvecklingschef på SBB
Hur länge har du jobbat på Samhällsbyggnadsbolaget och vad gjorde du tidigare?  

Jag har jobbat på SBB sedan Ilija grundande bolaget i mars 2016. Arbetade innan SBB på Rikshem som transaktionschef

Äger du själv aktier i samhällsbyggnadsbolaget?  

Jag äger 7 591 003 B-aktier och 275 500 D-aktier

Ungefär hur många procent av eran portfölj är Samhällsfastigheter? 

Per Q3-20 utgjordes 78 % av värdet i fastighetsportföljen av Samhällsfastigheter.

Ni finns idag i Sverige, Norge, Danmark och Finland hur är de fördelat procentmässigt mellan länderna?  
69% Sverige, 22 % Norge, 8 % Finland, 1 % Danmark.

Danmark är ett land som ni pratat lite om. Hur ser era framtidsplaner ut där? Har ni några mål? 

Vi kommer växa i Danmark och har dialoger kring ytterligare förvärv, vi har inget uttalat mål för Danmark

Vad är du mest nöjd med under 2020?  
Att vi har levererat ett fantastiskt resultat till våra aktieägare, framtill Q3:an hade vi levererat ett resultat överstigande 6 miljarder kronor.
Vi har även under året integrerat vårt förvärv av Hemfosa på ett fantastiskt bra sätt och har nu Norden bästa fastighetsorganisation, vilket kommer kunna skapa mervärden inom alla våra intäktsströmmar.
Vad har ni för stora mål under 2021?  

Stärka våran kreditraiting och fortsätta att leverera samma starka resultat som under 2020.

Slutsats

SBB publicerade 123 pressreleaser under 2020. De hade alltså något nytt att informera marknaden nästan varannan dag. Något som tyder på att de händer och säkerligen kommer hända väldigt mycket i framtiden också. Vi har även sett ett flertal insiderköp den senaste tiden. Den 23 februari kommer deras årsrapport. Följer den tidigare mönster så kommer den vara väldigt bra. De vi redan vet är att hyresintäkterna kommer vara dubblerade från 2019. SBB har som mål att generera en tillväxt i förvaltningsresultatet på 15% per år de kommande fem åren. Lyckas man med detta så finns de enligt mig en uppsida på lång sikt.

Det långsiktiga substansvärdet har man ökat till 24kr från 13kr 2019. 2020 har man i snitt ökat substansvärdet med 3,75kr/kvartal. Fortsätter man med samma snitt så landar substansvärdet i q4 på 28kr. För ett snabbväxande bolag som SBB så borde en premie på 10% vara rimlig. Därför har jag en riktkurs på 31kr. Kurs idag 26,94kr. De är en uppsida på cirka 15%. Årsrapporten släpps om 12 dagar.

Tänk på att detta är min personliga analys. Jag äger aktier i SBB. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: