Ett sätt att investera i skogsfastigheter utomlands

Skogsfond Baltikum 

Skogsfond Baltikum AB investerar i skogsfastigheter i Baltikum där priserna är väsentligt lägre än i Sverige. Målsättningen är att leverera en årlig genomsnittlig avkastning på 7-9 % genom att förvärva, utveckla och i slutändan avyttra en konsoliderad skogsportfölj. Placeringshorisonten är åtta år. Under året har bolaget utvecklats från att vara relativt nystartat med drygt 700 hektar skogsmark i Lettland till att tiodubbla markinnehavet. 

Frågor till VD Carl Olén:

Berätta lite om dig själv och hur länge du investerat i skogsfastigheter?  

Jag är uppvuxen med skog på en gård utanför Skara. För tio år sedan började jag, min storebror och min far att investera i skogsfastigheter i Lettland då vi tyckte att det blivit för dyrt med skog hemma i Västergötland. Med hjälp av en miljon kronor vardera, banklån och lönsamma avverkningar så utvecklade jag det innehavet till nästan 1100 hektar skogsmark i Lettland. Eftersom den resan gick så bra bestämde jag mig år 2018 för att skapa en skogsfond, och sedan 2019 arbetar jag dedikerat med Skogsfond Baltikum. Hittills har vi genomfört tre publika nyemissioner om totalt 152 MSEK, köpt över 7000 hektar bra skog i Lettland och Litauen och vår resa fortsätter. 

Varför har ni valt att investera i Baltikum?  

Tillväxtpotentialen i markerna är riktigt bra samtidigt som priset per hektar är cirka en fjärdedel jämfört Götaland. Baltikum är en integrerad del av Östersjöregionens marknad för avverkad skogsråvara och värdet för respektive sortiment från skogen är nära detsamma. Genom att investera i skog i Lettland och Litauen får du möjlighet till god avkastning i och med de relativt låga ingångsvärdena. 

Erat mål är att uppnå en årlig genomsnittlig avkastning på 7-9 % Hur ska ni lyckas med det?  

Vi har huvudsakligen fem lönsamhetsfaktorer: 

1.       PORTFÖLJPREMIUM: Vi köper ett stort antal lågt prissatta skogsfastigheter. Ett stort konsoliderat skogsinnehav betingar ett högre värde per hektar än enskilda skogsfastigheter, historiskt är portföljpremium cirka +30 % i Lettland. Ju större innehav, desto större förväntat portföljpremium. 

2.       NETTOTILLVÄXT: Virkesförrådet ökar varje år i och med god tillväxt, på många ställen över 10 kubikmeter per hektar och år, och återhållsamma avverkningar. 

3.       AVVERKNINGAR: Realiserade värden uppstår vid avverkning och försäljning av skogsråvara. Vi köper stående skog för lägre pris per kubikmeter än vad behållningen per kubikmeter när skogen avverkas. 

4.       HÄVSTÅNGSEFFEKT: Ökad förväntad värdetillväxt med upp till 30 % belåningsgrad. 

5.       KOSTNADSKONTROLL: Vi är kostnadsmedvetna och har låga avgifter samt rätt incitament för att skapa god avkastning. 

Vad är du mest nöjd över 2020? 

 Skogen och skogsmarkerna vi har köpt. Överlag är boniteten, det vill säga långsiktig tillväxtförmåga, mycket god. Vi har valt ut och förvärvat drygt 6300 hektar under året, vilket nu betyder att vi har tiodubblat vårt innehav till över 7000 hektar noga utvald skogsmark. Det är med denna tillgångsmassa vi lagt grunden till framtida avkastning. 

Vad ser du mest fram emot under 2021?   

Att fortsätta utveckla verksamheten, både i Sverige och Baltikum. 

Vad ser du för utmaningar under 2021? 
Att fortsätta expandera på ett vettigt sätt trots hårdnande köpkonkurrens om markerna och samtidigt prioritera och genomföra rätt skötselåtgärder i skogarna. 

Äger du själv aktier, om ja hur många?
Jag investerade 400 000 SEK i 80% av stamaktierna vid bolagets grundande i december 2018. Sedan tecknade jag 200 A-aktier för 200 000 SEK vid vår första publika nyemission som vi genomförde i juni 2019. Min personliga uppsida i detta investeringsprojekt ligger i om vi lyckas skapa god avkastning till investerarna. Om vi gör investerarna rika, då kan vi tjäna pengar på vinstdelningen på övervinsten som kan ske om vi kan realisera skapade värden när den konsoliderade skogsportföljen säljs cirka år 2026. 

Nämn två anledningar till att du tycker man ska investera i skogsfond Baltikum? 

Stabil tillväxt och riskspridning till din investeringsportfölj samtidigt som du bidrar till att skapa klimatnytta genom att vi utvecklar tillväxten och därmed koldioxidupptaget från luften. 

Jag äger inte aktier i Skogsfond Baltikum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: