Analys på Lohilo Foods

Först lite snabbt om bolaget

Lohilo Foods är ett foodtech-bolag. Bolaget startade som en glassproducent. Sedan april 2019 har bolaget etablerat sig inom torrvarusegmentet med produkter inom functional food. Kända varumärken i produktportföljen inkluderar bl a Lohilo, Alvestaglass, Häagen-Dazs, NICK’s, Bubbies och Järnaglass.

Vad har hänt under 2020

I oktober 2020 listade sig Lohilo på Nasdaq First North. Inför noteringen har bolaget genomfört en riktad nyemission av aktier till allmänheten med total emissionslikvid om cirka 30 MSEK. Nyemissionen tecknades till cirka 960 procent. Vilket betyder att intresset var väldigt stort för att delta. Teckningskursen var 22kr. Pris idag är cirka 45kr. Svårt att klaga på den utvecklingen. Hur har man då presterat?

I deras årsrapport kan vi läsa att man lyckas växa med 74% Bolagets bruttomarginal för perioden uppgick till 34%. Något lägre än vad man haft tidigare år. (49%) Jag tycker att marginalen är fortsatt bra. Däremot tycker jag man ska bevaka den så att den inte försätter att sjunka. Trots att bolaget har bra marginal på sina produkter tjänar man inga pengar i dagsläget. Detta eftersom man prioriterar tillväxt. I deras senaste rapport kan vi läsa att resultaten före skatt var -18,7 miljoner kronor.

2021 Ett år som har startat bra

Den största nyheten är att Lohilo Foods börjar sälja sina produkter i Kina genom försäljning på e-handelsplattformen Taobao. För Lohilo som varumärke kommer det att öppna upp en ny jättemarknad. Taobao ägs av e-handelsjätten Alibaba och erbjuder försäljning direkt från företag till konsument i Kina.

Lohilo Foods har även förvärvat 75,6 procent av aktierna och rösterna i Superfruit Scandinavia för cirka 30,6 miljoner kronor. Superfruits försäljning 2020 uppgick preliminärt till cirka 33 miljoner kronor.

Avslutningsvis kommer här några frågor till Vd:n

Berätta lite om dig själv, hur länge har du jobbat på Lohilo och vad har du gjort tidigare?  

Började på LOHILO sommaren 2020. Smålänning från början, uppväxt utanför Växjö där bolaget nu har sitt huvudkontor. Jobbat FMCG-branschen hela mitt liv med saker jag gillar.

Äger du aktier i Lohilo?  

Jag äger idag ca 87k aktier

Vad ser du mest fram emot under 2021?  

Att LOHILO lanseras på flera nya marknader, att vår e-handel fortsätter att växa i samma takt som vi avslutade året samt flera nya & spännande lanseringar av funktionella produkter på den svenska marknaden. Vi är på en resa att lohilifiera världen 😃

Vilken är eran störta utmaning under 2021?  

Pandemin som fortsätter att begränsa de lokala marknaderna. Vi ser tecken på att restriktioner släpps i ett land för att sedan införas igen vilket skapar en väldigt svårbedömd framtid på exportmarknaderna. Vi använder nu tiden till att förbereda oss och våra lokala distributörer inför när marknaderna öppnar upp igen samt att bygga varumärket LOHILO lokalt.

Ni kommer börja sälja era produkter via Taobao, är försäljningen redan i gång eller är den planerad att starta under 2021?  

Försäljningsstarten förbereddes under hösten 2020 och påbörjades den 19/2 i år direkt efter det kinesiska nyåret. Så vi är redan igång!

Kan vi räkna med fler förvärv under 2021? (Utöver Superfruit)

Det kan jag inte kommentera, dock har vi som bolag uttalat att vi skall ha en aktiv förvärvsstrategi.

Vilken är din favoritprodukt bland lohilos produkter? 

 Favoriten är LOHILO Salted Caramelglassen – to die for 😊

Tänk på att detta är min personliga analys. Jag äger inte aktier I Lohilo Foods. Pris idag 42,85kr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: