SBB, Svolder och GHP Specialty care

Idag tänkte jag skriva lite om mina tre störta innehav. Samhällsbyggnadsbolaget, Svolder och GHP Specialty care. Tanken är att jag kommer nämna främst positiva saker som jag hittat och som gjort att jag valt att investera men jag kommer även nämna saker som jag inte gillar. Har haft lite tekniska problem med texten. Där av olika typsnitt på texten.

Om vi börjar med Samhällsbyggnadsbolaget.

Samhällsbyggnadsbolaget publicerade 123 pressreleaser under 2020. De hade alltså något nytt att informera marknaden nästan varannan dag. Man har lägenheter i Sverige 69%, Norge 22 %, Finland 8%, Danmark 1%. Man är främst inriktade på samhällsfastigheter vilket hörs på namnet. Den genomsnittliga kontraktslängden för deras Samhällsfastigheter är på 9 år. Att det nästan enbart varit insiderköp de senaste åren är imponerande. Att man även lyckats med flera förvärv på kort tid och ökat substansvärdet kraftigt är också imponerande. Det enda jag inte förstår är varför man valt att köpa cirka 20% av Heba som idag värderas till en kraftig premie (cirka 20%). Jag hade hellre sett att man köpte tillbaka egna aktier.

SBB handlas idag till cirka 2% rabatt något som man ändå får säga är märkligt då bolaget lyckats leverera väldigt bra historiskt. Jag räknar med att 2021 kan bli ett spännande år och förhoppningsvis även ett bra år för aktieägarna. Jag själv har valt att investera eftersom bolaget historiskt lyckats bra. SBB investerar oftast i fastigheter med långa hyresavtal vilket bidrar till trygga inkomstkällor. Att dessutom kunna fynda detta till rabatt gör att jag tycker bolaget är extra intressant.

Svolder

Svolder har gått upp cirka 130% på ett års sikt. En imponerande siffra för ett investmentbolag som har som mål att sprida riskerna genom att investera i flera olika bolag. Svolders affärsidé är att investera i små och medelstora företag. De har även som mål att vara det ledande investmentbolaget på Nasdaq Stockholm. Fyra av deras bolag har levererat väldigt bra

Garo:
Garo utvecklar produkter och system inom elinstallation. Bolaget erbjuder mätarskåp, eluttag för bilparkering, CEE-uttag, ställverk, samt tillhörande eftermarknadsservice.

Troax:
Troax är ett tillverkningsbolag. Bolaget utvecklar och tillverkar nätväggar för inre områdesskydd som skyddar människor, egendom och industriella processer.

Lime tecnoligis:
Lime Technologies är ett IT-bolag. Bolaget är inriktade mot att erbjuda egenutvecklade CRM-system. Produktportföljen består av olika mjukvaruprogram anpassade för kund- och säljorganisationer

Nordic Waterproofing Holding:
Nordic Waterproofing Holding är ett tillverkningsbolag. Bolagets lösningar används som tätskiktslösningar som vidare tätar, skyddar och bevarar byggnader och projekt. Produkterna baseras på bindemedel och syntetiskt gummi, som kännetecknas av god användbarhet i tuffare isoleringsområden.

De anställda på Svolder har ständigt lyckats hitta bra bolag att investera i vilket har bidraget positivt till kursen. Om jag ska hitta en nackdel så är det att Svolder handlas till en premie på 16%. Vilket historiskt är väldigt högt. Jag kommer inte öka på denna nivå.

GHP Specialty Care:
GHP är en svensk sjukvårdskoncern som bedriver både öppen- och slutenvård i Norden, Förenade Arabemiraten och Kuwait. Deras kliniker är fokuserade på en enskild patientgrupp vilket leder till högre kvalitet, effektivitet och patientsäkerhet. De har en kundnöjdhet på 97% inom slutenvården. De flesta känner till att vården har haft väldigt mycket att göra under 2020 och givetvis har mindre allvarliga operationer prioriteras ner. Vilket kan gynna GHP på sikt då de kan kliva in och hjälpa den offentliga sektorn. Specialistvården genomförde drygt 90 000 färre operationer och andra behandlingar inom vårdgarantin under mars–augusti 2020. För att minska vårdköerna har staten öronmärkt fyra miljarder kronor om året för 2021 och 2022.

En annan sak som jag ser som positiv är att man nyligen presenterade en ny plan. Man väljer nu att ha ett ökat fokus på uppstarter och organisk tillväxt. Detta måste betyda att de har sett ett ökat behov för deras tjänster. GHP handlas till ett P/E tal på cirka 27 och kommer ge en utdelning på 0,50kr/aktie. Min gissning är att GHP kan ha några bra år framför sig. Däremot handlas aktien idag till ett ganska högt P/E och de har mycket att bevisa. Jag själv har valt att investera då jag tror att vårdtrycket kommer gynna GHP. Det är även spännande att följa utveckling i förenade Arabemiraten. Om jag får tag på Vd:n kommer jag även publicera en längre analys på GHP i framtiden.

Tänk på att jag äger aktier i alla dessa bolag. Aktuella kurser idag är: SBB 27,79kr Svolder 224,60kr 25,65. Svolder har en utveckling på 139% på ett år, GHP 89% och SBB 64%.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: