Genomgång av Nilar International

Nilar Utvecklar, tillverkar och säljer nickel-metallhydridbatterier. Bolagets batterier har hög kapacitet och framför allt lång livslängd vilket ger en bra kostnadskalkyl. Batterierna lämpar sig för att lagra solenergi i hemmet, för industrier, för att balansera elnätet, för laddning av elbilar. Bolaget börsnoterades 30:e april. Teckningskursen var 67kr. Bolaget handlas idag till kurs 62 så utvecklingen har varit mindre bra.

Vad gör Nilar unika?  

Det som gör Nilar unika är typ av batteri. I stället för att välja litiumjonbatteri som majoriteten av konkurrenterna har så har Nilar valt metallhydridbatterier. Batterier baserade på nickelmetallhydrid (NiMH) med en vattenbaserad elektrolyt (NiH2). atteriet har en överlägsen livslängd jämfört med andra batterityper. Det är till exempel därför de används i satelliter i omloppsbana i rymden, där batterierna måste fungera i decennier utan service. Nilars Hydride® ReO2-teknik förväntas att kunna göra bolagets batterier mer kostnadseffektiva jämfört med många konkurrenters alternativ, eftersom batterierna kan återställas minst tre gånger innan de tjänat ut och återvinns. Ersättningsbatterier behöver därmed införskaffas betydligt mer sällan. Det aktiva materialet i Nilars batterier är helt återvinningsbart och en majoritet av materialet i Nilars batterier kan direkt återanvändas i produktionen av nya battericeller 

Framtidsmål  

Nilar planerar att skala upp fabriken i Gävle till dess maximala kapacitet om åtta linor för att sedan etablera ytterligare en fabrik i Estland med ytterligare 16 linor. Kostnadsbasen avseende personal (inklusive inhyrd personal), lokal och underleverantörer beräknas uppgå till cirka 50 procent av motsvarande kostnadsbas för produktionen i Gävle. Effekten från en lägre kostnadsbas förväntas realiseras mellan 2022 och 2025, givet bolagets affärsplan att etablera totalt 16 produktionslinor i Estland innan slutet av 2024. Bolaget ämnar även utöka försäljningen till nya geografiska marknader genom befintliga och nya kundrelationer. Nilar planerar att initialt fokusera på Nordeuropa för att sedan bredda sin försäljning till Sydeuropa inklusive Spanien och Italien. På lång sikt bedöms USA, Australien och Sydafrika som attraktiva marknader för en mer global etablering.  

Bra och mindre bra saker som jag hittat  

Vi börjar med de mindre bra enligt mig. 2020 omsatte man 25 miljoner och kostnaden för sålda varor var 225 miljoner. Däremot ingår avskrivningar. Detta betyder att man har extremt höga kostnader mot vad man tjänar.  Förra året förlorade man 340 miljoner Kroner. Man har sålt cirka 700 system, 2 har brunnit upp, kan tycka att det borde varit noll med tanke på att det är ganska få system som man sålt. I Q4 2020 minskade även försäljningen på grund av att alla garantiärenden tagit mycket tid. Jag har även försökt att få tag på Vd:n utan framgång. Hoppas deras kunder har lättare att nå honom i alla fall.  

Över till de positiva. Ledningen har lockup på sina aktier i 360 dagar. De vill säga man lovar att inte sälja några aktier på ett år. Det brukar ändå tyda på att man tror på bolaget. Man har lyckats få många fonder att delta i nyemissionen.   

Vad säger affärsvärlden om Nilar?  

Affärsvärlden – Teckna 

Affärsvärlden gav en teckna-rekommendation till erbjudandet då bolaget har en profil som gör att oddsen är goda för en stark inledning på aktiemarknaden på längre sikt är man dock mer tveksam. 

Slutsats  

Nilar International är verksamma inom en spännande bransch som har framtiden för sig. Bolagets styrelse har antagit finansiella mål som innebär att nettoomsättningen ska uppgå till minst 1 miljard SEK år 2023 och att bolaget ska ha en långsiktig EBITDA-marginal om minst 20 procent. Lyckas man med detta så kan det bli en bra resa. Jag väljer dock att avvakta.  

Tänk på att detta är min personliga analys. Jag äger inga aktier i Nilar.  Pris idag 62kr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: