Analys på samhällsbyggnadsbolaget  

Som de flesta vet så äger och förvaltar SBB bostads- och samhällsfastigheter. SBB är faktiskt Europas största fastighetsutvecklare med 59223 lägenheter i projektportföljen. Tvåan är Obos som har 40100. SBB har en vision om att bli världens mest hållbara fastighetsbolag före 2030.  

Rapport och framtid  

För några dagar sedan kunde vi läsa SBBs rapport. Som vanligt var den bra och bolaget levererade. Hyresintäkterna ökade 9,7 procent mot föregående år och driftnettot uppgick till 1 018 en ökning med 10,4 procent. Resultatet efter skatt ökade med 436,2 procent vilket är svårt att klaga på. Substansvärdet ökade också. Däremot stod det still om man jämför med Q1. Att substansvärdet inte har ökat under andra kvartalet 2021 beror på utspädningseffekter efter förtidskonvertering av en konvertibel tidigare under juni 2021. Detta gör att bolaget handlas till en premie på cirka 35%. Jämför vi med andra fastighetsbolag så är den inte speciellt hög. Däremot om vi kollar historiskt på enbart SBB så är den hög. Premien på SBB brukar ligga omkring 20%.  

I rapporten kan vi också läsa att SBB höjer prognosen för helåret 2021 till ett resultat per stamaktie A och B till 7:80 kronor. Den tidigare prognosen som lämnades i samband med rapporten för det första kvartalet var på 5:15 kronor per aktie. Detta borde vara en indikation på att SBB kommer hålla ett fortsatt högt transaktionstempo.  

SBB har även gjort ett flertal intressanta affärer under året. En var förvärvet av 20% av aktierna i fastighetsutvecklaren JM. Detta kommer ge SBB möjlighet att delta i upphandlingar vid stora detaljplansplansprojekt. Man har även hunnit med att köpa upp offentliga hus och köpt cirka 20% av kapitalet i Heba. Heba är dessutom upp cirka 25% sedan SBB valde att köpa in sig.  

Avslutningsvis tänkte jag dela med mig av lite personliga tankar och även passa på att ställa några frågor till Oscar Lekander som är affärsutvecklingschef.  

Tänk på att SBB är mitt störta innehav så jag hittar kanske inte allt som är negativt. Om vi börjar med substansvärdet som vi var inne på tidigare i texten så tycker jag aktien handlas lite högt. 2019 lyckades SBB öka substansvärdet 73 procent. 2020 var det 41 procent. Detta år har man hittills lyckats öka det med 10%, jag räknar med att man lyckas öka det 10% till innan året är slut. Om man gör det så har vi ett substansvärde på cirka 34kr i slutet av 2021.

Eftersom SBB växer otroligt snabbt så borde den handlas till premie något som den gjort även historiskt. Jag räknar med att den kommer handlas till cirka 25% premie så länge man kan försätta växa snabbt. Detta gör att kursen borde handlas kring 42,50kr inom ett halvår. Kursen idag är 42,98kr vilket gör att SBB redan är fullvärderad på kort sikt enligt mig. Däremot på lång sikt ser jag fortfarande stor potential i SBB. Givetvis skulle SBB kunna överraska redan i Q3 och Q4 2021 och växa snabbare än jag räknat med. Skulle SBB lyckas höja sitt substansvärde med 30% under 2021 så finns det även uppsida på kort sikt (cirka ett halvår). Gör man det och dessutom handlas till en premie på 25% i slutet av 2021 så har vi en kurs på cirka 46kr. Att SBB skulle lyckas med detta är absolut inte omöjligt då man historiskt har vuxit väldigt snabbt.

Frågor till Oscar Lekander som är affärsutvecklingschef på SBB

Vad är ni mest nöjda med hittills under 2021?                                                           

Att vi fortsätter att leverera över hela linjen, från förvaltning till våra tre value-add strategier och genom detta skapar aktievärde för våra aktieägare.
Samtidigt som vi fortsätter med ett stort fokus på hållbarhet, där jag tycker det är fantastiskt att vi i sommar erbjuder 200 sommarjobb till ungdomar.

Vad har ni för mål under resterande delen av 2021?

Vi ska fortsätta att leverera stark substanstillväxt för våra aktieägare och fortsätta med vår tillväxtresa.

Ni finns idag i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Hur är det fördelat procentmässigt mellan länderna? Sverige– 76,5 %
Norge – 14,5 %
Finland – 8 %
Danmark – 1 %

Ni har nämnt att ni tittar på expansion utanför Norden? Kan du nämna något mer om det?               

Vi tittar ständigt på nya möjligheter, men det land som kanske påminner mest om de nordiska marknaderna är Tyskland.

Hur stor del av bolaget består av samhällsfastigheter?                                                                              

Cirka 98% av våra hyresintäkter kommer från social infrastruktur där samhällsfastigheter utgör cirka 76 % av dessa och resterande del är svenska reglerade hyresrätter.

Tänk på att detta är min personliga analys. Jag äger aktier i SBB. Kurs idag 42,98kr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: