Genomgång av Ecoclime Group

Ecoclime Group är en svensk ledande leverantör av fastighetsteknologi för återvinning, laddning, lagring, utvinning och distribution av återvunnen och förnybar termisk energi. Deras produkter gör det möjligt för fastighetsägare att ta till vara på egen återvunnen och förnybar energi, med lägre kostnader och ökad hållbarhet. 

Ett av de mest spännande områdena är Ecoclimes affärsområde Cirkulär energi. Där kan vi se att försäljningen ökar med över 100% i deras senaste rapport. Mycket tack vara deras Evertherms system. Cirkulär Energi står för cirka 1/4 del av Ecoclimes intäkter och växer väldigt fort. Bolaget räknar med att Cirkulär energi kommer omsätta ungefär 40 miljoner kr under 2021. Under 2022 kommer man bygga ut fabriken så man kan tillverka fler system och omsätta upp till 100 miljoner kronor. 2020 hade man en total försäljning på 140 MSEK. Det visar lite hur snabbt Cirkulär Energi- området växer. Man nöjer sig inte där utan man kommer fortsätta bygga ut även under 2023 så att man kan klara en kapacitet om 450 systemleveranser. Idag klarar man under 50. Detta gör man för att intresset är så extremt stort på deras produkt. 

Lite snabb info om vad Evertherms systemet gör: 

Med Evertherm-systemet leds det varma spillvattnet från avloppsstammen, via en pumpgrop, till ackumulatortankar där det samlas upp. Värmeenergin i vattnet utvinns via en underhållsfri polymer -värmeväxlare som är anpassad för aggressiva miljöer. När energin utvunnits spolas spillvattnet ut i avloppsstammen och har då samma temperatur som det inkommande kallvattnet, vilket följer gällande regelverk. Värmeenergin som återvunnits återförs tillbaka till fastigheten genom uppvärmning av varmvattnet och bostäderna.

Framtiden 

Så vi vet att 1/3 av affärsområden säljer som smör men hur går det för de övriga två? 

Fastighetsautomation nådde en organisk försäljningstillväxt på 22 procent under första halvåret 2021. 

Den traditionella installationsverksamheten går däremot lite sämre. Denna del kallas för Inomhusklimat. Det är den ursprungliga kärnverksamheten inom Ecoclime Group  Affärsområdet som helhet har omsatt 21,2 MSEK vilket är en minskning med -27,8 % och uppnått rörelsemarginaler om -4,5 %.

Slutsats 

Hittills under 2021 har den organiska tillväxten varit negativ -4%. Däremot ser man tydliga tecken på att den är på väg tillbaka. Vi ser även att produkterna säljs med bra marginal. Det är ingen tvekan att affärsområde cirkulär energi är det som är mest spännande. Bolaget har en välfylld kassa och tog nyligen in 152 miljoner kronor före transaktionskostnader. Har vi tur kanske vi får se ett förvärv i närtid. Bolaget har även en spännande tillväxtresa i Tyskland framför sig. 

Tänk på att detta är min personliga analys jag äger aktier i Ecoclime. Pris idag 16,20kr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: