Genomgång av Ovzon

Ovzon är verksamma inom satellit- och rymdindustrin. Bolaget tillhandahåller satellitbaserade lösningar för bredbandstjänster. Kunderna återfinns bland större statliga myndigheter, försvarsorganisationer, mediaaktörer, samt NGO- verksamheter. Bolaget grundades ursprungligen under 2006 och har sitt huvudkontor i Solna.

I maj 2018 så börsnoterades Ovzon. Kursen var då satt till 70kr. Ovzon hade då flera i ledning och styrelse som i samband med erbjudandet indirekt sålde aktier via huvudägaren OverHorizon. Något som var ganska smart då aktien nu två år senare kostar 47kr. Däremot har mycket hänt sedan dess och Ovzon har levererat både positiva och negativa nyheter under 2021 man har även hunnit byta VD. 

Den största nyheten detta år är troligtvis att satelliten Ovzon 3 kommer att senareläggas till andra kvartalet 2022. Ovzon 3 har varit i produktion hos Maxar i USA sedan projektet startades den 9 augusti 2019, och var planerad att skjutas upp med Arianespace i slutet av 2021. 

Ovzon 3 kommer att möjliggöra högre datahastigheter och nya tjänster. Detta kallar man SATCOM as a Service. Detta är något som Ovzon redan erbjuder sina kunder idag men då hyr man in sig på andra operatörers satelliter. Kan Ovzon få upp sin egna kan man tjäna betydligt mer pengar. Man påstår även att man kommer ha betydligt snabbare dataöverföring än sina konkurrenter.

Senaste rapport och framtid

Det är väldigt svårt att säga vart Ovzon är på väg. Nettoomsättningen minskade något till 33,2 miljoner kronor (35,0). Jämfört med föregående år. Samtidigt som kostnaderna ökar. Jag misstänker att detta är ett bolag som gjort många besvikna och dom har mycket att leva upp till. Samtidigt så fortsätter man ta viktiga order och man har även fyllt på kassan rejält via en riktad nyemission på 51kr. Dagens industri rapporterar om att storägarna Öresund och Bure ska ha tagit stora poster i emissionen. Aktien handlas nu lägre och har backat cirka 35% i år. 

Ovzon påstår även att man inte förlorar kunder efter förseningen. Vi har även sett att vd:n valt att köpa aktier. Något som är positivt. Han äger totalt 20,000 aktier. Inte direkt en skrytpost men ändå bättre än inget. 

Jag väljer att ha en neutral syn på Ovzon. Jag äger inga aktier i bolaget. Pris idag 48,60kr. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: