Analys på samhällsbyggnadsbolaget

Innan du börjar läsa så vill jag informera att jag själv äger aktier i bolaget och att detta inte är någon köprekommendation. Utan min personliga analys. Glöm inte att göra din egen.

Samhällsbyggnasbolaget

Samhällsbyggnadsbolaget grundades av Ilija Batljan i mars 2016 med visionen om att bygga bästa nordiska fastighetsbolaget för bostäder och samhällsfastigheter. Bolagets strategi är att långsiktigt äga, förvalta och utveckla hyresreglerade bostadsfastigheter i Sverige och samhällsfastigheter i Norden. Den genomsnittliga kontraktslängden för deras Samhällsfastigheter är på 9 år.

Senaste rapporten och framtiden

Hyresintäkterna fortsätter att öka kraftigt till 4 235 mkr (3 868) Resultat före skatt ökar också kraftigt till 15 746 mkr (6 142). Jämfört med samma rapport föregående år. Det är som vanligt väldigt imponerande. Det Långsiktigt substansvärde ligger nu på 34,55 kr. Detta betyder att SBB handlas till en premie på cirka 82%. Det är historiskt sett högt. Så om man kollar enbart historiskt så är SBB dyr just nu. Däremot så har man levererat otroligt bra rapport de senaste åren och kanske så förtjänar man att handlas lite dyrare. Det får framtiden utvisa. Den historiska premien har tidigare legat runt 25%. 

Framtiden

Substansvärdet har man hittills i år ökat med 41,8 procent. Det är cirka 13% per kvartal. Jag räknar att man fortsätter att växa lika mycket i nästa kvartal. Då har vi ett substansvärde på cirka 39kr/Aktie. Den historiska premien har varit på 25% men jag räknar med att SBB kommer handlas till en premie runt 40% eftersom man lyckats göra ett så bra jobb. Många andra fastighetsbolag värderas betydligt högre än det. Plussar vi då på premien på 40% så får vi en kurs på cirka 55kr. Aktien handlas idag i 63kr. Det betyder att på kort sikt är min personliga åsikt att aktien redan är fullvärderad. Däremot på sikt så finns det fortfarande väldigt mycket potential kvar. Blickar vi in i 2022 så misstänker jag att man kommer fortsätta stärka substansvärdet med cirka 30%. Gör man det så får vi ett substansvärde i slutet av 2022 på 51kr. Sen applicerar vi premien på 40% så har vi en kurs på cirka 71kr i slutet av 2022. 

Givetvis finns det också ett betydligt mer positivt scenario där marknaden värderar upp SBB ordentligt och den börjar handlas till en premie på 80% framöver. Då har vi en kurs på cirka 92kr i slutet av 2022 om man lyckas stärka substansvärdet med 30% nästa år.

Det finns också ett negativt scenario där marknaden kommer fram till att aktien inte ska handlas till någon premie alls. Då finns det en ganska stor nedsida i aktien.  

Jag väljer att vara positiv till SBB trots att aktien handlas till en hög premie. Historiskt har man presterat över sina egna mål vilket jag tror att man kommer fortsätta med. Tänk på att detta är min personliga analys. Jag äger aktier i SBB.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: