Analys på Uipath

UIpath håller på med Robotic Process Automation. Det låter ganska coolt men vad är det mer specifikt? 

I grund och botten automatiserar UiPath vardagliga uppgifter inom mjukvaruapplikationer som vanligtvis utförs av företagets anställda. Med rutinuppgifterna utlagda till UiPath kan medarbetarna koncentrera sig på mer produktiva och värdeskapande uppgifter. UIpath kan tillexempel hjälpa dig att automatisera flera filer i Excel. 

Uipath är nytt på börsen men har funnits sedan 2005 och man är marknadsledande inom sin nisch. År 2020 satte Gartner UiPaths marknadsandel till 29 %, vilket var mer än dubbelt så mycket som den närmaste konkurrenten. I somras gjorde man en börsnotering och intresset var stort. Man satte ett pris på 56USD. Aktien steg kraftigt men har nu backat precis som alla andra teknikaktier. Aktien handlas nu till 34,73USD. Deras mjukvara erbjuds till stor del genom årliga eller fleråriga prenumerationskontrakt. Detta ger företaget återkommande intäkter. (ARR) några av deras kunder: Adobe, Crowdstrike och Uber. Totalt har man nästan över 10 000 kunder.

Vad är då fördelen med Robotic Process Automation (RPA) 

  1. Det sparar kostnader: Eftersom det kan automatisera nästan alla manuella och repetitiva uppgifter, kan du minska storleken på din personalstyrka och därmed minska kostnaderna.
  2. Mer exakt på kortare tid: Att fela är mänskligt, men datorer eller maskiner begår inga misstag, de gör precis som de blir tillsagda och är därför mer exakta.
  3. Minimal kodning krävs: RPA kan implementeras för att automatisera alla repetitiva processer som görs på en dator. (Utan kodning) Om processen är repetitiv kan den automatiseras, även det med minimal kodning. 

Lite info från den senaste rapporten: ARR (återkommande intäkter) ökade med 58 procent till 818 miljarder dollar. jämfört med föregående år. Totala intäkter på 220,8 miljoner USD. En ökning med 50 procent jämfört med föregående år. Bruttomarginalen enligt GAAP var 80 procent. Dock tjänar man inga pengar. Eftersom man har höga kostnader. 

Varför har aktien backat? 

Anledningen till nedgången i notering kan vara migrering av investerare från tillväxtsektorn, särskilt IT, till mer traditionella företag, dvs. de som har ”värde” eftersom inflationen är på den högsta nivån under de senaste fyra decennier i USA. Detta kan leda till aggressiva räntehöjningar vilket såklart oroar marknaden. Som jag nämnde tidigare i analysen så tjänar bolaget heller inte några pengar. Nettoförlusten per aktie under tredje kvartalet var 0,23 USD jämfört med 0,41 USD under samma kvartal 2020. Det går åt rätt håll men man har en bit kvar. 

Tänk på att detta är min personliga analys. Jag äger aktier i bolaget. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: