Analys på Addlife

Lite snabbt om bolaget 

AddLife är ett svensknoterat medicinteknikbolag verksamt på den europeiska marknaden. AddLife äger och förvärvar marknadsledande bolag, inom nischade segment vars erbjudande vänder sig till aktörer inom främst hälso- och sjukvårdssektorn – från forskning till vård.

Produktportföljen består dels av egentillverkade produkter, dels av produkter som är tillverkade av andra producenter. Inom koncernen återfinns specialisering främst mot diagnostik, medicinteknik och biomedicinsk forskning.

2021 ett aktivt år 

Addlife har under året genomfört totalt sju förvärv, varav två med tillträde 2022. Med en sammanlagd förväntad årsomsättning om cirka 3 290 MSEK. Kollar vi enbart i Q4 så bidrar förvärven med 609 MSEK motsvarande 35 procent av den totala omsättningen. Addlife omsättning har fått en rejäl boost av corona något som man kan se minska nu. Den covid-19 relaterade omsättningen uppgick till 355 MSEK att jämföra med 600 MSEK föregående år. Kollar vi för helåret 2021 så står covid-19 relaterade omsättningen för cirka 24% av den totala omsättningen. Vi kan räkna med att den delen kommer fortsätta minska genom hela 2022. Troligtvis med minst 50% 

Framtid

Vi vet att covid-19 relaterade produkter minskar. Något som med största säkerhet kommer slå hårt på omsättningen på kort tid. Däremot har vi ett flertal förvärv som kompenserar upp det. Utöver det har vi försäljningen av produkter till elektiv kirurgi som länge har fått stå tillbaka på grund av covid-19. Minskar covid så finns det en stor chans att försäljningen på elektiv kirurgi ökar igen. 

Avslutningsvis

  • Jag väljer att vara positiv till Addlife. Om förvärven börjar leverera så räknar jag att vi kan få en boost på cirka 800M per kvartal. Vi har även vård som har fått stå tillbaka för covid-19 som kan återhämta sig. Den covid-19 relaterade omsättningen svarade för 1 976 MSEK här räknat jag med att 250M per kvartal kommer att försvinna. Men eftersom man har förvärven som kompenserar detta så borde det inte påverka på sikt. Aktien är ner cirka 50% i år och handlas till p/e 35. Man har även börjat med återköp. Något som jag ser som väldigt positivt och det kommer troligtvis bromsa nergången lite i alla fall. Affärsvärlden har även valt att stänga sitt säljråd och är nu neutrala. 

Givetvis finns det även några negativa saker som man ska ta med sig. Dels har vd:n sagt upp sig. Att hitta en ny kan ta tid vilket ökar osäkerheten i aktien. Vi har även de covid-relaterade produkterna som skulle kunna sluta och säljas betydligt tidigare än jag räknat med, det kan påverka omsättningen negativt på kort sikt. 

Jag upplever dock att marknaden redan tagit hänsyn till mycket eftersom aktien är ner 50% i år. Går vi tillbaka till det positiva så har vi fått flera insiderköp den senaste veckan. Dels från den avgående vd:en men också från andra i ledningen.

Tänk på att detta är min personliga analys. Jag äger aktier i Addlife.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: