Genomgång av SBB

Samhällsbyggnasbolaget (SBB)

Samhällsbyggnadsbolaget grundades av Ilija Batljan i mars 2016 med visionen om att bygga bästa nordiska fastighetsbolaget för bostäder och samhällsfastigheter. Bolagets strategi är att långsiktigt äga, förvalta och utveckla hyresreglerade bostadsfastigheter i Sverige och samhällsfastigheter i Norden. Den genomsnittliga kontraktslängden för deras Samhällsfastigheter är på 11 år. 

Framtiden

Vissa har säkert läst min tidigare analys på SBB. Jag publicerade den 14:e november 2021. Då handlades aktien i 63kr. Aktien handlades till en premie på 82%. Någonstans var det nog ändå inte hållbart. SBB har handlats till en premie på cirka 25% historiskt. Att den drog iväg så mycket borde man kanske sett som ett varningstecken. Med facit i hand är det alltid lättare att se att man gjort fel. 

Om vi nu i stället blickar framåt så kan vi se att aktien handlas till cirka 16,50kr. Den handlas till en substansrabatt på 62% vilket är historiskt högt. I den senaste rapporten kan vi läsa att det långsiktiga substansvärdet minskade från 44,46kr till 42,72kr. Det är negativt. Det som däremot är positivt är att SBB har en snittränta som fortfarande är väldigt låg. Men har även en räntebindning om 3,2 år i slutet av det andra kvartalet. Så även om räntorna nu höjs så tar det längre tid innan det slår igenom för SBB. Det finns även en stor möjlighet att räntorna faktiskt hinner komma tillbaka till lägre nivåer innan SBB behöver teckna om alla sina lån. Belåningsgraden i Q2 låg på 46% och man jobbar på att minska den.  

Om vi räknar att SBB inte växer något under 2022 och att man lyckats behålla sitt substansvärde så har vi i slutet av året ett Substansvärde på 42,72 kr/ aktie. Eftersom det är lite oroligt så kan vi räkna med att aktien ska handlas till en liten rabatt på 10%. Då har vi en kurs på 38kr/ aktien. Om detta skulle inträffa vilket ändå inte borde vara orealistiskt så har vi en uppgång på över 100%. 

Om vi i stället tar ett mer negativt scenario där man försätter att minska substansvärdet med cirka 4% per kvartal så har vi ett substansvärde på cirka 39,30kr i Q4. Vi lägger även på en högre substansrabatt på 20% då får vi en kurs på 31.50kr/aktie. Idag handlas vi till 16,57kr. Även om det försätter att vara tuffa tider så ska man alltså komma ihåg att marknaden redan har straffat SBB väldigt hårt. 

Avslutningsvis

Året har verkligen varit speciellt där vi matas av negativa nyheter nästan dagligen. Många aktiekurser har rasat med över 50%. Även SBB. Jag tycker ändå att SBB börjar se lite för billig ut. Marknaden har verkligen prisat in ett extremt negativt scenario. SBB är även den aktien som är högst blankad enligt Placera. 15% av aktierna är blankade. Dock har blankningen börjat minska lite. Det kan vara ett tecken på att även blankarna börjar tveka på om den ska ner mer. Blankarna måste någon gång köpa tillbaka sina aktier. Detta kan bidra till en uppgång. Jag väljer att vara positiv till SBB. Det enda som jag saknar är lite insynsköp.

Tänk på att detta är min personliga analys. Att investera i aktier är alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka det insatta kapitalet. Jag äger aktier i SBB.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: