Iconovo

Iconovo utvecklar inhalatorer för medicinskt bruk. Bolagets produkter används vid behandling utav astma och kol, där inhalatorerna består av pulverbaserat läkemedel.

Varför ska generikabolagen välja Iconovo?

Fördelen för generikabolagen är att de slipper flera utvecklingssteg genom att välja någon av de 3 produkterna från Iconovo. (Snart fyra) Därmed reducerar läkemedelsbolagen risken, det tar kortare tid att ta ett läkemedel till marknaden och det blir mer kostnadseffektivt.

2020 ett händelserikt år för bolaget men ett dåligt år för aktiekursen

I början av 2020 valde Iconovo att anställa en ny vd Johan Wäborg han kommer från en position som vd för Actelion Pharmaceuticals i Norden och Baltikum. Actelion förvärvades senare av Janssen Pharmaceuticals. Fördelen med Johan är att han tar med sig gedigen erfarenhet från internationell strategisk affärsutveckling med stark tillväxt i en börsnoterad miljö. Efter att Johan tillträdde som VD har han både tecknat optioner och köpt aktier.

I slutet av 2020 kunde vi också läsa att de tecknat ett avtal med Monash University. Avtalet innebär i praktiken att bolaget har royaltyavtal för samtliga av de tre färdiga plattformarna Icores, Icocap och nu Icoone.  Bolagen har även lyckats få flera nya patent på sina produkter under 2020.

Hur tjänar bolaget pengar?

Deras affärsmodell bygger på att de tar fram en anpassad läkemedelsformulering med hjälp av en av deras inhalatorer. Samarbetspatern har ensamrätt till formuleringen men inte inhalatorn vilket gör att flera kunder kan använda deras produkter. Under utvecklingsfasen får bolaget milestone-ersättnigar efter att de uppnår specifika mål. När samarbetspartnern lanserar produkten får Iconovo royalty på mellan 5–10% av försäljning.

Vill avsluta med några frågor och svar från Vd:en

  1. Berätta lite snabbt vad ni har för planer 2021

I år är ett år då vi kommer göra flera viktiga avancemang i våra kundprojekt; Vi börjar året med teknisk överföring (tech transfer) i vårt Amneal projekt och därmed slutleverera från vår sida. I år kommer sedan bioekvivalens-studie. Vi ska supportera och se till att det flyter på hela vägen fram till launch i Europa. Även nya avtalet med Monash som är backat av J&J/Janssen kommer att gå in i studier på människa under året. 

För Intas och BNC projekten kommer vi avancera mot teknisk leverans och PK studier.  Vi ska också utveckla ICOpre med formuleringar till ett mer avancerat stadie som gör att vi kan påbörja partneringprocess under kommande år (se nedan). Dessutom kommer vi fortsätta att arbeta hårt med affärsutveckling och kommersiell utveckling. Vi siktar på fler kundavtal.

2. När beräknas eran första plattform lanseras tillsammans med ett läkemedel?  

Amneal ligger först i utvecklingen och av våra projekt kan den bli först till marknad.  Produkten (symbicort) är redan generisk dvs den kan legalt lanseras asap. Vi bedömmer att Amneal har förutsättningar att lansera i Europa 2023. 

3. Ja har läst att ni har avtal på tre färdiga plattformar Icores, Icocap och Icoone. Hur går de med Icopre är den inte färdigutvecklad?

ICOpre inhalatorn/ plattformen började utvecklas i början av 2020 och har nu nått ett stadium som där en del detaljer är formsprutade och en del är 3D printade. Utvecklingsarbetet fortgår hela året och det är enligt plan.  Vi ska även ta fram egna läkemedelsformuleringar till inhalatorn. Siktet inställt på Ellipta-portföljen med ett enormt värde som går off-patent 2025 i USA. Det är den marknaden, idag värd ca 2,8 miljarder USD (GSK prognos 4,5 år 2023) som vi ska nå med en partner. 

4. Hur många aktier äger du själv i bolaget?

Jag köpte 200.000 teckningsoptioner när jag tillträdde och investerade då ca 1,2 miljoner sek. Därutöver har jag 7200 st aktier. Köpte senast i december 2020. 

5. Hur stor är eran kassa idag och hur länge räknar ni med att den ska räcka?

Kassan var strax över 72 Msek i slutet av Q3 2020. I senaste delårsrapporten för Q3 skrev vi meddelade att kassan räcker 3 år med nuvarande burn-rate.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: