Analys på Bimobject

bimobject är en global marknadsplats för byggbranschen. Bolaget utvecklar molnlösningar och tjänster inom bygginformationsmodellering

Bim ger designinspiration och digital produktinformation till världens arkitekter och ingenjörer, samtidigt som de ger tillverkare av byggprodukter ett bättre sätt att nå, påverka och förstå dem.

2020 ett spännande och utmanande år
I mitten av 2020 kunde vi läsa att Bim passerat två miljoner registrerade användare vid sina webbplatser bimobject.com och polantis.com. Det är en fördubbling av användarbasen sedan november 2018 när första miljonen uppnåddes.

Några månader efter gjorde Bim en riktad nyemission till en kurs på 16kr. Bland de nya investerarna finns Handelsbanken Fonder, Creades och Alcur Fonder. Bolaget avser att huvudsakligen använda emissionslikviden till att accelerera tillväxten i användare och omsättning. Bolaget tillförs 304 miljoner kronor före emissionskostnader. Vi har även sett ett flertal insiderköp. Senast i mars 2021 kunde vi även läsa att TIN fonder väljer att öka. TIN Fonder äger drygt 10,3 miljoner aktier i Bimobject, ett innehav som hösten 2020 låg på knappt 1 miljon. Ändå har aktien presterat dåligt och aktuell kurs idag är 9.38kr

En av förklaringarna till det skulle kunna vara att SOLAR har valt att sälja hela sitt innehav något som kan ha tryckt ner aktien kortsiktigt. Det kan också vara för att Bimobject presterat sämre än vad marknaden räknat med.

Rapporten och framtiden
I tisdags släppte Bimobject en rapport och marknaden blev väldigt besviken.

Omsättning 28,5 -21%
ARR 95,8 +15%
EBIT -17,6 (-25,7)
EBIT Marginal -62% (-72%)

Att man rapporterar mindre omsättning är givetvis tråkigt. Att man även prioriterar att växa med existerande kunder tycker jag låter konstigt. Deras prio borde vara nya kunder. Bolaget flaggar även att man har en låg orderbok vilken kan göra att även nästa kvartal kommer vara svagt.

Nu över till det positiva
Antalet säljmöten med nya kunder steg till rekordnivåer, drivet av deras digitala och effektiva säljmodell. I kvartalet lanserade den första versionen av ett nytt, helt omdesignat bimobject.com som har fått mycket positiva omdömen från användarna. Man har även lyckats få ner rörelsekostnaderna med 75 MSEK på bara ett år.

Tänk på att detta är min personliga analys. Jag har valt att sälja mina aktier, däremot kommer jag fortsätta bevaka bolaget då dom verkligen har framtiden för sig. Aktuell kurs 9.38kr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: